Sochi fashion week

Rusija, pokušaj prvi. Beograd-Soči via Moskva.

Sada verovatno svi očekuju opšte oduševljenje i utiske veselo šarene poput babuški i ruskih marama, no ništa od toga. Svuda mali broj bogatih uživa u onome što ima a većina pati zbog onoga što nema, ali čini mi se da su u Rusiji su te razlike još malo dublje i tužnije. Boljem utisku sigurno nije pomogla ni činjenica da sam bukvalno ceo dan na provodila na gradilištu - na moru, doduše, ali u sred kišno-snežne zime. Ako u ovu jednačinu ubacite i moje a la Dr House šepanje zbog dvostruko uganute noge, biće vam jasniji krajnji rezultat. I nije to što nisam imala vremena za turistički obilazak, iz kola sam videla dovoljno. Soči možda jeste najveće gradilište u okolini, ali kvantitet nikada nije bio zamena za kvalitet. Dok ne odete u Rusiju mislite da su njihovi sivi socrealistički kubusi vrhunac ružnoće, a onda shvatite da može i mnogo gore. Rusi su razmišljali po principu - ako nas jednostavni modernistički oblici asociraju na period komunizma koji želimo da zaboravimo, ajmo sve suprotno - i upali u kičasto preterivanje i bizarne interpretacije klasicizma.

Neka mi oproste Mira, Ulyanna i Vika, ali reč stil i nije prva koja mi pada na pamet kada razmišljam o Rusiji. Istina je da na osnovu tri dana u Sočiju i pet sati provedenih na moskovskom aerodromu ne smem da sudim, ali svakako mogu da primetim da se tamo i bogatiji sloj društva oblači prilično jeftino. Ne vucite me za jezik objašnjavam, znate već na šta mislim. A sa onakvom klimom, ne morate ni da pitate da li svi nose bunde od prirodnog krzna - pravi taksidermija-bal! Ipak, pošto mi jarčevi i nismo poznati po odustajanju, daću ja još koju šansu Rusiji. Kad već Soči nije, možda me Moskva ili Petrograd kupe.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Russia, take one. Belgrade-Sochi via Moscow.

Now probably everyone expects waves of joy and impressions as colorful as matryoshka dolls and Russian scarves, but it wasn't like that at all. Of course everywhere a chosen minority enjoys life for what they have and the rest, the majority suffers for what they don't, but it seems that these differences in Russia are even more profound and more sad. Spending the whole day on the construction site didn't help either, and although it was on the seaside, it was in the middle of  a rainy and snowy winter. If you put my Dr House-like limping caused by a sprained ankle into equation, the result becomes even clearer. And it's not the fact that I didn't have any time for classic city tours, I've seen enough from a cab driving us to work every morning. Sochi might be the biggest construction site around, but quantity could never become a substitute for quality. Before you come to Russia you think that grime modernist cubes are the worst that can happen to architecture, but when you arrive you realize it's actually a lot worse. It's quite simple, actually - they became so traumatized by strict geometry of modern architecture that they've tried to escape as far as it gets. And they've got quite far...straight into kitschy via bizarre interpretations of classical architecture.

MiraUlyanna and Vika will forgive me, but style isn't exactly the first word that comes into my mind when someone says Russia. Of course I should not judge upon three days spent in Sochi and five hours on Moscow airport, but I have a right to notice that in Russia even rich dress quite cheap, if you know what I mean. Known for cold climate, you don't even have to ask whether everyone wears real fur coats - Moscow airport was a real taxidermy ball! On the other hand, we Capricorns are not known for giving up, so I will probably give Russia another chance. Even though Sochi didn't, Moscow or Saint Petersburg might buy my love.



Dok sam ja glamurozno šepala po blatnjavim gradilištima Sočija, dešavao se pariski fashion week. Eto, zato kasnim sa utiscima. 

A kad smo već kod (po)stizanja, kako se vi borite sa svakodnevnim obavezama, ima li tu mesta i vremena za blogovanje...? Ja sam u stalnom ratu sa vremenom, uvek ga je premalo za sve što želim da uradim i stalno kasnim (ako se neko pitao zašto nosim dva sata - eto razloga! :). Volela bih da imam više vremena za blog, ali nikako ne želim da redovno postovanje osetim kao obavezu...

Da se vratimo na Pariz. Evo jedne brzinske kompilacije prvih utisaka.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

While I was busy glamorously limping on construction sites of Sochi, there was a fashion week happening in Paris. That's why I'm late.

Speaking of making it on time, how do you manage to squeeze blogging into your everyday busy itinerary...? I'm constantly fighting with time, there's always too little of it for everything I want to do. Even wearing two watches doesn't help, I'm always late! :)

To make for the time lost, let's get back to Paris. Here's a little mix of first impressions.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
// Dries Van Noten
Za početak, Dries veličanstveni - volim da mislim da je on grafički dizajner zalutao u modu. Ovaj put to su šare Dalekog istoka, doslovno precrtane, ali upakovane u sasvim savremenu i nosivu geometriju, da sve ne bi izgledalo kao pozorišni kostim. // For starters, Dries the magnificent - I love to think of him as a graphic designer accidentally working in fashion. This time we have Far East drawings, used literally, but on a very contemporary and wearable geometries to avoid the theater costume effect.


// Balenciaga
Uz Nicolasa Ghesquièra, neopren je prešao dugačak put od ronilačkih odela do ženstvenog i chic! A tek rukavice <3 // Nicolas Ghesquièr manages to put feminine and chic into neoprene! And those gloves <3


// Céline
...pobeđuju u kategoriji pantalone, kao i uvek! // ...gets the award for the best pants, comme d'habitude!


// Haider Ackermann
Maestralno talasanje, poput Christiana Diora nekada! // Masterfully draping monochromatic textures, just like Christian Dior used to!


// Hussein Chalayan
Kralj geometrije, lično. // The master of geometry himself.


// Chanel
Karlova kristalna pećina ostavila me je bez daha... // Karl's crystal cave simply left me breathless...


I za kraj, još malo Rusije... // And a bit more of Russia for the very end...


30 comments:

  1. Milice, čiji je to džemper, poslednji? Svuda viđam, ali niko ne piše čiji je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U duhu posta, od Ruskinje, Vike Gazinskaye:

      http://www.vikagazinskaya.com/

      Delete
  2. hm. da. ne volim da priznam ali imam neke debele negativne predrasude u vezi sa rusijom. i sto vreme vise prolazi samo postalju utemeljenije, a tvoj post mi je podrska u ovom stanovistu. france before russia uvek, ako mene pitas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, jeste da su istorijske veze Francuske i Rusije stare i duboke, ali uvek Paris over Moscow, i ako mene pitas :)

      Delete
  3. ah ruska moda.. ja sam pre nekoliko godina provela mesec dana u moskvi, sa izletom do petrograda i zaljubila se u rusiju (sem u njihovu modu, svi do jednog su uzasno obuceni, nose neke kaubojske spicaste cipele od imitacije krokodilske koze, a zene furaju one 'sarmica' siske).. onda sam nesto posle toga bila na kavkazu i taj deo rusije mi je bio uzasan i tuzan (sem prirode, koja je savrsena).. znaci 1:1.. moram ici ponovo da utvrdim koji je osecaj pobedio (i ja sam jarac, pa mi to ponavljanje nece tesko pasti)..
    kako uskladjujem blogovanje i posao reci cu ti za mesec dana, kad budem na terenu.. verovatno nikako :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, priroda je u Krasnodaru (delu Rusije gde se nalazi Soci) divna, ali je sve sto je ljudska ruka tamo dodirnula stravicno...

      Delete
  4. ynaci Rusija i moda nidje veze,ima njih jedna tuca milionera koji su odrastali po pariyima pa tamo naucili i to je to.....ne daj ti boye da posetis Belorusiju,imam traume i posle 2 godine,koja srbija,koji bulevar,ne moyes ni da zamislis

    ReplyDelete
    Replies
    1. (Belo)rusija...ista stvar, pretpostavljam...kazu da je Ukrajina mnogo drugacija, evropskija...

      Delete
  5. imam zelju posjetiti moskvu, ali ne radi mode, ne svidja mi se bas njihov stil :)

    ReplyDelete
  6. I swear these collections just seem to get stronger and stronger each season!!! Love your selections,they all up there with my favourites! Especially Celine,Haider Ackermann and Chanel! :)

    Take care,Daniella xox

    ReplyDelete
  7. Ja mnogo, mnogo, mnogo želim u Rusiju, pojma nemam zašto vuče me ;D
    A inače, svideo ni se ovaj post, mada uopšteno mi se sviđa tvoj blog :)

    ReplyDelete
  8. E jesi opisala Soči svaka ti čast :) Nisam nikad bila, ali sam ga posle ovog opisa doživela bas... ;)
    Misli o Berlinu, misli o Berlinu :))
    Joj i skidaj ovu verifikaciju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skinula :)

      Da, Berlin part 2 ce biti totalna (psiho)terapija posle ove ruske traume :)

      Delete
  9. Fenomenalno si opisala stanje u kome se nalazi Rusija !:)Ne sumnjam u tvoju upornost jer smo se mi jarcevi na tom polju mnogo puta dokazali!:)

    ReplyDelete
  10. Volim da citam tvoje tekstove ..ovaj je bas dobro i realisticno napisan.Nikada nisam bila u Rusiji a nisam imala ni zelju ,ne znam zasto ali ne dopadaju mi se ,a imam jednu bas dobru drugaricu koja je godinama zivela u Moskvi i sada se vratila za BG i ona je totalno zaljubljena u RUsiju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      +valjda je sve stvar navike, ne sumnjam da i tamo postoje delici svakodnevnog zivota u koje je moguce zaljubiti se!

      Delete
  11. Baš sam se iznenadila, i ja isto zamišljam Rusiju kao neku raskošnu zemlju! *.*

    Ove revije, zaljubila sam se u svaku! :)


    xoxo
    Antonia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, raskosno je bila prava rec za opis moje izmaglice koja je opisivala tamo neku daleku zemlju...pre nego sto sam otisla!

      Delete
  12. Uživala sam u postu.Ja bih volela da posetim Rusiju,mada priznajem da imam blage predrasude:)

    ReplyDelete
  13. Preskočiću Rusiju, dovoljno si rekla, nisam bila ali mi se ni ne ide, ne znam što :) a vreme, uh, nemam ga pa ga sama od sebe kradem, a onda bude još gore:)

    ReplyDelete
  14. da da volim tvoje modno-turisticke reportaze <3

    ReplyDelete
  15. Ne znam da li je bolja ova slikovna ili tekstualna reportaza. ALi svakako je tuzno, i gde god putujes - vredi da putujes!

    Svidja mi se i selekcija sa fashion week sezone!

    http://style-trigger.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Nema te,pa nam das ovakav post!Bravo!Rusija bas kakvu je zamisljam:)
    Kolekcijama nama obicnim smrtnicima opet trljaju nos,prodat cu dusu djavolu kako je krenulo;)
    Hoce li te kombinacije?:-p
    xx
    B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      A sto se kombinacija tice - to sam objasnila u drugom delu posta - ne stizem, a rado bih vise vremena posvetila blogu :(((

      Delete
  17. Ja sam totalni antirus. Nisam bila, ali sve zamišljam upravo ovako kako si ti opisala i niko me ne može ubjediti u suprotno!;) Od njih volim samo filmove i bajke. Vasilisa prekrasna <3
    A Pariz <3! U Parizu mi se svašta nešto svidjelo!;)

    ReplyDelete
  18. Znam da si se nisi odusevila, ali si otisla upravo tamo gde ja zelim da budem 2014. i to u ledenoj dvorani long programu kada Evgeni Plushenko nastupa.E, to je moja najveca zelja da odem u Shochi na Zimsku Olimpijadu.Nemas pojma kako to zelim.Nadam se da ce se ostvariti~~))
    Ni ja nikada nisam bila u Rusiji.Moja baza je Kiev, mada imam tetku u Moscow, ali nikako da odem i puno rodbine u Sibiru.Ja volim sve syo je rusko, bili to bubljiki ili Ciburaska jer sve sto ima veze sa tom zemljom mene podseca na detinjstvo, moje korene, a sigurno i na moje sarenilo u odabiru garderobe.
    Istina je da vecina ne znas sta nosi, a ni kako nose.Muskarci su im gadni, a zene lepe i opasne.
    I ja kada odem u Kiev i cim udjem u metro i se gradom setam, odmah se smijem i to bas tim ljudima za koje se vidi da imaju, a ne znaju.
    Na leto bas idem u Kiev, pa cu sve lepo probati da docaram, a i ono...

    ReplyDelete
  19. I da, cudno da nisi naletala na lutkicu Ciburasku, jer je garant u Sochi-u ima bas puno, jer je moguce da ce to biti ili vec je maskota Olimpijade 2014.
    Ciburaska je divna divna!!!Jako je volim!!
    Ima i crtani jos stari iz Sovjetski vremena, koji sam i ja gledala ko mala.
    To je kao njihov Micky Muse!!

    ReplyDelete
  20. Kad god dodjem ovde kod tebe ne znam gde prvo da gledam. Stvarno ovaj post nije post, nego postina. Svaka ti cast!
    Svidja mi se i outfit sa kraja, odlicno ti crno stoji!

    http://style-trigger.blogspot.com/

    ReplyDelete