PETA za petama // Red or...

Da ne živimo u Srbiji, sigurno bi mi bila.

Ne znam, nemam ambiciju da pokrećem još jedno pitanje na koje nema, niti pravog, niti jedinstvenog odgovora. Polijte me crvenom farbom, ali mi je licemerno da ignorišem maminu lisicu (ili njene ostatke) u ormaru, kad već nosim isključivo kožnu obuću i povremeno jedem meso. Jeste da mi je na jelovniku samo piletina, ali sam sigurna da te jadne piliće nisu tretirali ništa bolje od životinja uzgajanih zbog krzna.

Istina, ne koriste se u modne svrhe samo životinje iz kontrolisanog uzgoja. Sa druge strane, sigurna sam da ni Kinezi ne obraćaju previše pažnje koliko štete životnoj sredini nanose hemikalije koje koriste u proizvodnji veštačkog krzna.

Dosta pro et contra-isanja, obećala sam sebi, a i vama, da neću ulaziti u ovo. Pripremite crvenu farbu.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

...dead, I would certainly be, if PETA had their offices in Serbia.

I don't really have an ambition of asking yet another question there is not, or at least there is not only one, answer. Splash me with red paint, but I would be a hypocrite to ignore fur from my mother's closet and keep on going with my only-leather-shoes policy. And although I don't eat too much meat, that being poultry exclusively, I'm sure those chickens were not treated with more care than fur-bred animals.

Yes, you're right, this world is unfortunately not a perfect place where they use only animals from controlled sources. Speaking of an imperfect world, I'm sure biggest producers of faux fur, Chinese, do not pay much attention to the environmental effect toxic chemicals used in production process have.

See, this is exactly what I wanted to avoid...pro et contra ad infinitum. Ad nauseum.

Get your red paint ready, set...



photo // Milica Tošić

Evo malo AW 2011/12 krznene inspiracije, prave ili lažne. // Be it real or fake, here's a little furry AW2011/12 inspiration.

 







Po meni je ove sezone najlepše krzno imao Gucci (ono petrolej!), ali ipak ga je najbolje nosio Dries. // Gucci's teal fur might get the award for the most beautiful this season, but Dries definitely wore it best.

I za kraj, evo kako sam ja reciklirala višak nasleđene taskidermije po stanu. // And for the end, here's my recycling take on some inherited taxidermy goods.








24 comments:

  1. Slažem se sa ovime. Imala sam svoje "peta" momente pre oko 5 godina. kada sam prezirala mamu što nosi bunde od pravog krzna, šubare itd. I onda sam porasla i shvatila da je to opšta glupost, jer, ako je to već u ormaru, zašto ne bih nosila? Sumnjam da ću ikada kupiti pravu bundu, pre svega jer mi je žao dati neke ogromne svote novca, ali ako negde naletim na neku divnoću u 2nd handu, buvljaku ili sl, uzeću je odmah :)

    Odlično nosiš krzno! Koga briga za PETA-u kada izgledaš tako :)

    ReplyDelete
  2. i pro i contra ima svoje argumente, ali ovo nije mesto za raspravu o tome :) ja licno ne zelim da nosim krzno, ali tebi odlicno stoji, i fotke su ti sjajne :) imala sam i ja (tj moja baka) jednom davno lisicu, ali brat i ja smo je rasturili kao klinci...

    ReplyDelete
  3. Vala, lepo si rekla. Samo što ovi što prozivaju to ne shvataju, da i sami na nogama nose kožu, a ne pamuk.

    ReplyDelete
  4. Potpisujem sve što si napisala!
    +izgledaš divno u ovom lišću!<3

    ReplyDelete
  5. jao meni je haljinica predivna! volim krzno i potpuno se slažem sa svim što si napisala, super si ovo iskombinovala, ja samo ne volim ove lisice ako imaju ono i nogice i glavu.. to mi je onako ,strašno malo. :D

    ReplyDelete
  6. Jao i ja imam kevine i bakine lasice i bunde, ma prosto mi zao da ih ne nosim...

    http://soupandfish.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. sve se slazem. ipak uglavnom recikliram, uzimam mamino, bakino ili kupujem na najlonu i u second hand-u, nekako mi je tako lakse! bas sam danas odnela jednu liju na prepravku!!! jedva cekam da je nosim!

    ReplyDelete
  8. Мени је лисица баш на месту! :) А слике су супер, хаљина и лишће се баш баш уклапају!

    ReplyDelete
  9. Haljina + Lisce + Lisica(pazi da ti ne pobegne :)= Full kombinacija!
    U poslednje vreme stalno koristim jednacine u komentarima, moram to da izbacim! :)

    Sve u svemu, odlican outfit post!

    http://aleksa-maric-belgrade.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Vidim, svi vole lisicu, slažu se, poštujem svačije mišljenje i ukus, ali ja sam maltene zaplakala videći lisicu, sorry, ništa lično :/
    Ako ostavim to po strani, a ostaviću jer treniram sebe u poslednje vreme da ne moraju da misle svi kao ja, da zaista primenjujem u praksi to poštovanje različitosti i tuđeg mišljenja, a ne samo u teroji, itd, itd, elem, ostavim to po strani i kažem da mi je ostatak odličan :)

    ReplyDelete
  11. spremna jos jedna za subotu. pa nek se druze. fenomenalna i .
    aj cujemo se tomorrow.

    ReplyDelete
  12. i za i protiv...msm da se ne lazemo,koliko moze dobro da izgleda jedna bunda od pravog krzna...odgajana sam okruzena time(hvala tetkama i mami,bunde od zeceva,nerca lisica itd...),tako da u sebi imam uzasnu borbu,jer sam vegeterijanac i protiv ubistva..a sa druge strane moj ujak je otvorio prvu firmu za izradu vestackog krzna/sto je bilo juuuhuuu za mene...steta sto vise ne postoji,posle njegove smrti,sad bi nosila ogromne plave mmmmm....ako to iskopate na najlonu! saljite pliz na moju adresu!! ali licno ne mogu ove lisice,jer imaju te sapice okice...uff ne....moze samo krzno bez delova tela...lucijan ima svoju kolekciju istih....imala sam ih i ja po kuci(drugi ujak lovac-prava adams family) tako da je moj stav izmesan bukvalno izmesan

    ReplyDelete
  13. I ocekivala sam pomesane reakcije, stavise, strepela sam da ce biti vise onih negativnih....Iskrena da budem, ni ja nisam sigurna gde stojim, ne mogu da zauzmem crno/beli stav ovde...

    @Psychi cat - naravno da ne shvatam licno, potpuno je u redu da ovo nekome nije u redu...razlicitosti u stavovima su tu da bi se postovale

    jos jedno pitanje za vas, jel nedostatak anatomskih delova cini krzno vise korektnim?

    <333333

    ReplyDelete
  14. ^ Hm, meni lično ne, krzno je krzno, životinja je odrana zbog toga pa je odrana, nego ti anatomski delovi doprinose da se ja sva snuždim kada vidim te oči i šape, dok recimo kada vidim bez tih delova, nemam problem sa tim :D
    Ne bih ja nosila, više bih volela da životinja nije nastradala, ali nemam problem da neko drugi to nosi, jer nemam nameru da namećem svoje stavove i pogled na svet drugima, da vučem ljude za rukav i govorim im da treba da budu vegeterinajci ili polivam njihove bunde farbom. Taj esktremizam sam prevazišla i sada sam potpuno u "živi i pusti druge da žive" fazonu.
    Moja baka je imala kolekciju lisica sa kojima sam se ja igrala kao mala i šetala ih na povodac (dete debil :D) tako da ko sam ja da sada nekom solim pamet i govorim šta sme a šta ne sme da obuče, ne bih ti ni spomenula to za lisicu da nisi ti započela post time ;)
    :***

    ReplyDelete
  15. upravo to, uvek se diže prašina zbog krzna, a na kožu niko ne obraća pažnju... nikad nisam volela lisice, nekako su mi strašne, samo čekam da trepne tim očima, i mrdne šapu :) ali mi se tvoja haljina jako dopada,i te slike u lišću me podsećaju opasno na ovaj editorijal http://trendland.net/?s=vogue+Patterns+by+Steven+Meisel&x=0&y=0
    baš su dobre!

    ReplyDelete
  16. Volim krzno ali bez sapa i ostalih delova :D
    Bas mi se svidja u bojama!

    ReplyDelete
  17. Super look! Ja lichno nisam za noshenje pravog krzna, ali fake u bojama mozeeeee :)

    ReplyDelete
  18. Ko dijete sam ronila suze kad mama nosi lisicu,jer sam je se bojala.Sad ih obozavam vidjeti,pogotovo kad izgleda tako divno kao na tebi!
    xx
    B.

    ReplyDelete
  19. FUR-licious!!!♥² ♥² ♥² ♥² Such great catwalks on FUR idea. I TOTALLY LOVE IT. ALL OF IT, im serious. Ure a super chic in all ur looks as well.

    ReplyDelete
  20. Izgleda da stavovi o krznu zaista odrastaju sa nama :)

    ReplyDelete
  21. Sve je tako savršeno! Woooow!

    ReplyDelete
  22. Prvo da ti se zahvalim na komentarima,zaista su divni i volim ih~~)))
    A volim krzno,bas volim,mozda i zbog mog porekla koji potice sa dalekog Sibira,pa kako bih bez krzna!!Sve sto imam od krzna ,nasledila sam od mame,tako da moguce da se uvek time i tesim, to je staro krzno i koliko godina je proslo od izrade i blah blah!!Ali ja nikada ne bih mogla ubiti 100. cincila za jednu subaru.Cifre su zaista zastrasujuce,kada se uzme u obzir sta se dobije posle toga.Volim i zivotinje i krzno,a i meso!!I kozna garnitura za sedenje,po dnevnim sobama,je od zivotinjske koze,a to niko ni ne spominje.Samo se uvek opominju zene i bunde!!

    ReplyDelete
  23. Inace,svidjaju mi se tvoje lisice,sapice i repici.Razumem, zasto bi i na naocarima krzno prosetala.Volimo ekstravaganciju,ali bez krzna sve to nekako i nema smisla.Nazalost!!

    ReplyDelete
  24. @Margaretina sestra - sve se slazem+hvala :)

    ReplyDelete